Arkiv - inlägg Oktober 2017

Månadsvinnare september

av Maja Sjöberg

Vi har haft dragning för september månad i Jönköpping den 10 oktober.

Vinnare för september blev Åke Carlsson, Lenhovda.

Vinsten är en ostkaka på 1-2,5 kg och måste tas ut senast ett halvår efter dragningsdagen hos en av ostkakebagarna som finns här på hemsidan.

Grattis till en god och närproducerad ostkaka!

SM i ostkaka

av Maja Sjöberg

Hösten är här och det innebär också att det är dags för det årliga SM i ostkaka. Delfinalerna kommer gå 25 oktober och finalen avgörs prel den 11 november.

Jönköpings län – Café Timjan, Flahult, 070-6346275 (Café Timjan).

Kalmar län – Axelssons i Aby, Målilla, 070-5363981(Agneta) eller 070-3051243 (Elisabeth).

Kronobergs län – Ingelstadgymnasiet, Ingelstad, 076-803 53 88 (Bengt). Deltävlingen arrangeras i sammarbete med Hushållningssällskapet.

Inlämning av ostkakorna sker kl. 18.00. Anmälan till respektive plats eller info@ostkakansvanner.se.
I delfinalen får ostkakorna vara bakad i valfri storlek. I finalen ska de vara bakade på 10 liter mjölk. Om det möjligt kom gärna med ostkakan varm/ljummen, annars får ni hjälp på platsen att värma upp ostkakan.

 

Vi från Ostkakans vänner bedömer en ostkaka enligt följande.

Färg och utseende, högst 5 poäng. Konsistens, högst 5 poäng och lukt och smak högst 10 poäng.

För att betraktas som fullgod vara skall ostkakan uppfylla nedanstående fordringar.

  • Färg och utseende. (0-5 p.)
  • Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.
  • Konsistens. (0-5 p)
  • Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara  tydligt syneliga men får ej vara torra.
  • Lukt och smak. (0-10 p)
  • Fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

Vanliga ostkakefel.

  • Färg och utseende. (0-5 p)
  • Blek, bränd, ojämnt gräddad, svagt mönstrad, blåsig, vidhängd kant, konkav, frifuktighet, fettavskiljning och tjock skorpa.
  • Konsistens. (0-5 p)
  • Seg, svampig, hård, torr, lös, grynig, strukturlös, kompakt och tung.
  • Lukt och smak. (0-10 p)
  • Fadd, svag arom, gammal, bismak, unken, härsken, metall-kemikaliesmak, bittermandeloljesmak, för söt och mjölsmak.