Arkiv - inlägg Augusti 2019

SM i Ostkaka

av Maja Sjöberg

Hösten är här och det innebär också att det är dags för det årliga SM i ostkaka. I år kommer det ske lite tidigare än vanligt, delfinalerna kommer gå 4 och 7 september och finalen avgörs 14 september i samband med Mat 2019 i Växjö-.

Jönköpings län – onsdag 4/9 kl 18, Eken, Eksjö Camping, 070-841 07 00 (Erik)

Kronobergs län – onsdag 4/9 kl 18, Ingelstadgymnasiet, 076-803 53 88 (Bengt).

Kalmar län – lördag 7/9 inlämning kl 10-11, Axelssons i Aby, Målilla, 070-3051243 (Elisabeth).

 

Inlämning av ostkakorna sker kl. 18.00. Anmälan och frågor till respektive plats eller info@ostkakansvanner.se.
Ostkakorna ska de vara bakade på 10 liter mjölk i 3 liters bunke. 

 

Vi från Ostkakans vänner bedömer en ostkaka enligt följande.

Färg och utseende, högst 5 poäng. Konsistens, högst 5 poäng och lukt och smak högst 10 poäng.

För att betraktas som fullgod vara skall ostkakan uppfylla nedanstående fordringar.

  • Färg och utseende. (0-5 p.)
  • Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.
  • Konsistens. (0-5 p)
  • Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara  tydligt syneliga men får ej vara torra.
  • Lukt och smak. (0-10 p)
  • Fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

Vanliga ostkakefel.

  • Färg och utseende. (0-5 p)
  • Blek, bränd, ojämnt gräddad, svagt mönstrad, blåsig, vidhängd kant, konkav, frifuktighet, fettavskiljning och tjock skorpa.
  • Konsistens. (0-5 p)
  • Seg, svampig, hård, torr, lös, grynig, strukturlös, kompakt och tung.
  • Lukt och smak. (0-10 p)
  • Fadd, svag arom, gammal, bismak, unken, härsken, metall-kemikaliesmak, bittermandeloljesmak, för söt och mjölsmak.