Årets SM-vinnare utsedd

av Maja Sjöberg

Idag den 11 november avgjordes 13:e SM-finalen i ostkakebakning på Asa Herrgård. Tio ostkakebakare gick vidare från deltävlingarna på Café Timjan utanför Värnamo, Ingelstad gymnasiet och Axelssons i Åby utanför Målilla. På prispallen i år fanns en deltagare från varje deltävling.

Vinnaren av årets tävling är Susanne Höglander från Lammhult. På andraplatsen kom Carina Ståhlgren, Korsberga och tredjeplatsen gick till Margareta Eskilsson, Tenhult.

Pristagarna får priser från Målerås glasbruk och vinnaren får även det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka till alla gästerna på årsmötet i mars nästa år. 

Susanne Höglander vann med motiveringen ”Ostkakan har en vacker guldgul yta med bra konsistens och lagom stora ostkorn. God med fin mandelsmak och sötma”.

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. Jurn var helt eniga om vinnaren och det var ett självklart val. Mellan andra och tredjeplatsen var det däremot oerhört jämt. I år bestod juryn av förra årets SM-vinnare, Amalia Jonsson, matkonsulten och kokboksförfattaren Stina Algotson och Agenta Cedergren, Ostkakans Vänner.

Vinnare

Carina Ståhlgren, Korsberga, Susanne Höglander, Lammhult och Margareta Eskilsson, Tenhult.

Tillbaka