SM-vinnaren utsedd

av Maja Sjöberg

Vi har sedan 2005 arrangerat fjorton Svenska Mästerskapen i ostkakebakning och i lördags den 14 september avgjordes finalen. Finalisterna är uttagna från tre deltävlingar på Under Eken, Eksjö, Ingelstad gymnasiet och Axelssons i Åby utanför Målilla. Tävlingen arrangerades i samband med Mat 2019 i Växjö. Det var första gången som det är en jämlik final med lika många män som kvinnor.

Överst på pallen stod Patrik Geijersson, Åryd. På andraplatsen kom Börje Malmsten, Tibro och tredjeplatsen gick till Christel Ottosson, Braås. Prisutdelningen skedde på residensets trappa i Växjö.

Patrik vann med motiveringen ”Ostkakans har en tilltalande gyllene bakyta. Konsistensen är fast och mjuk och med lagom tuggmotstånd. God med tydlig mandelsmak och viss sötma.” Pristagarna fick blommor och premiärflaskor av den nytillverkade ostkakemusten från Rudenstams. Vinnaren får även det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka till alla gästerna på årsmötet i mars nästa år. 

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. Alla sex finalister hade en hög
nivå och det var en svår bedömning för juryn. Juryn var dock eniga om pristagarna. I år bestod juryn av landshövding Ingrid Burman, Alf Wihrén, grundare Vrigstad Ostkaksbageri, Johan Sjöberg, Ostkakans Vänner.

Läs här om vas Smålands-Posten skriver om finalen.

Lyssna här på ett inslag i P4 Skaraborg.


SM-vinnare Patrik Geijersson.
Finalisterna, på första raden Christel Ottosson, Patrik Geijersson och Börje Malmsten.
Bakre raden Jeanette Dellevik, Lukas Lamberg och Elisabeth Magnusson.

 

Tillbaka