Recept på ostkaka

Vi håller på att samla recept på Småländsk ostkaka som kommer att läggas ut här på hemsidan. Har du ett ostkakarecept som du vill dela med andra? Välkommen att mejla den till oss.

Recept på 3 L Ostkaka

Recept från G. Anderssons

10 L mjölk Värm mjölken till 37 grader.
250 gr vetemjöl (kan var glutenfritt) Vispa i mjölet.
1 msk löpe Tillsätt löpen. Låt stå i ca. 20 min.
  Rör därefter med en visp sönder den stelade mjölken försiktigt och avskilj vasslan.

Gräddblandningen

8-10 dl grädde
8 st ägg
200 gr socker
50 gr sötmandel
3-4 bittermandel

Rör i gräddblandningen, slå upp i form eller bunke och grädda i ugn 150-175 grader.

Ostkakan är färdig när den är rund utan någon försänkning i mitten.

Smålandsostkaka 4 lit. bunke

Recept Ekebergs

10 L mjölk
2 hg mjöl
2 msk ostlöpe
10 ägg
2 hg socker
60 g sötmandel
10 bittermandel
1 liter vispgrädde

Mjölken ljummas till 37-38 grader. Mjölet blandas med lite mjölk och ostlöpet. Blandas i mjölken. Låt stå upp till en timme. Mjölken skall släppa kanten, då är den färdig att röras i. Vasslan silas bort. Ostmassan smulas sönder och blandas med socker, hackad, skållad sötmandel , riven bittermandel , ägg och grädde.

Slås i en 4 liters bunke och gräddas i 200 grader  i ugnen  upp till c: a 1,5 timme. Den skall vara ordentligt höjd i mitten.

Ostkaka från Forserum
8 liter mjölk Värm mjölken till 37 grader.
3 dl vetemjöl  
1 msk ostlöpe. Blandas i.

Får stå 1 timme, sedan silas vassla från. Ostmassan smulas sönder och blandas med 5 dl grädde, 12 ägg, 1,5 dl socker, 5 malda bittermandel  och 50 g. mald sötmandel.

Allt hälls i en bunke och  gräddas c:a 1 timme i 200 grader.

Slät ostkaka från Bodafors
10 liter mjölk
10 msk vetemjöl
2 msk ostlöpe
2 koppar socker
6 ägg
5 dl tjock grädde

Ägg, socker och mjöl vispas väl ihop. Mjölken värms till 40 grader och sedan blandas löpen  och äggblandningen i. Hela blandningen skall röras sakta  tills den börjat stelna. Sedan äggblandningen kommit i får grytan inte stå på spisen. Låt blandningen stå en halvtimme eller till det börjat lossna från kanten. Skär osten i små fyrkantiga bitar och häll av vasslan. Lägg sedan ostmassan i en smord bunke och grädda i 2 timmar i ordinarie ugnsvärme.

Äts varm med god sylt.

Äggblandningen hälls i mjölken och ingen mandel.

Ostkaka från Bruzaholm

12 liter kvällsmjölk
2,5 dl mjöl
2 msk ostlöpe
10-12 ägg
3 koppar socker
100 g sötmandel
3 st. bittermandel

Den oskummade mjölken kyls och får stå svalt på natten. På morgonen skummas mjölken noggrant och 11 liter av mjölken värms till 35- 37 grader. I 1 liter kallmjölk vispas mjöl och löpe ner, som blandas med den ljumna mjölken.

Låt det stå i en timme, sedan tömmes vasslan bort. Vispa ihop den skummade grädden, äggen, sockret och den skalade rivna mandelen. Häll i en smord bunke och grädda  c:a 1 timme i medelvarm ugn. Täck bunken med smörpapper, så kakan inte blir för mörk.

Ingen extra grädde, utan skummat från mjölken.

Ostkaka på annat vis

5 liter mjölk
5 strukna msk mjöl
1 msk ostlöpe
5 dl grädde
4 ägg
Socker och skållad mandel efter smak.

Mjölken värms till 35 grader. Mjölet blandas med 3-4 dl mjölk och ostlöpe, blandas med mjölken och rörs till det ”skär sig”.

Får sedan stå tills ostmassa bildats. Rör om några gånger, så vasslan skiljs från.

Vasslan silas från och osten läggs i form, som sätts i varm ugn. Då kakan fått färg tas det ut ur ugnen och den bruna skorpan tas bort. Får svalna något innan grädde, ägg, socker och mandel sätts till.

De sistnämnda  ingredienserna vispas samman och slå över ostmassan i formen. 175 – 200 grader i ugnen c:a 1,5 timme.

Serveras med hallonsylt, vispgrädde och kanelsås.

Amandas Lakris-Ostakaka

3l ekologisk mjölk med hög fetthalt  
0.75dl vetemjöl  
1 msk ostlöpe.  
0.5 dl rostade hasselnötter  
3 ägg  
0.5 dl socker  
3 dl grädde  
4 msk lakrispulver  

Gör en mjölredning. späd med 1 dl av mjölken. Värm resterande mjölk till 37*. Vispa ner i redningen.

Rör ner ostlöpen. Låt stå och vila i ca 40 min.

Vispa kraftigt i den stelnande massan så att den separerar. Låt stå ytterligare 30 min.

Rosta och mal hasselnötterna

Sila bort vasslen

Vispa ihop ägg, socker, grädde, hasselnötter. Blanda ihop med ostmassan.

Häll i smord form. Grädda mitt i ugnen på 175' i 1 till 1.5 timme.

Att bedömma en ostkaka

Vi från Ostkakans vänner  bedömer en ostkaka på t. ex. Ostkaka SM enl. följande. Poängen som vi ger är enl. följande.

Färg och utseende, högst 5 poäng. Konsistens, högst 5 poäng och lukt och smak högst 10 poäng.

Ostkaka är en bageriprodukt vars  huvudbeståndsdelar utgöres av ostmassa samt ägg, mjöl, socker och fett.  Då annat fett än smörfett används skall detta framgå av benämningen.

För att betraktas som fullgod vara skall ostkakan uppfylla nedanstående fordringar.

  • Färg och utseende. (0-5 p.)
  • Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.
  • Konsistens. (0-5 p)
  • Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara  tydligt syneliga men får ej vara torra.
  • Lukt och smak. (0-10 p)
  • Fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

Vanliga ostkakefel.

  • Färg och utseende. (0-5 p)
  • Blek, bränd, ojämnt gräddad,  svagt mönstrad, blåsig, vidhängd kant, konkav, frifuktighet, fettavskiljning och tjock skorpa.
  • Konsistens. (0-5 p)
  • Seg, svampig, hård, torr, lös,  grynig, strukturlös, kompakt och tung.
  • Lukt och smak. (0-10 p)
  • Fadd, svag arom, gammal, bismak, unken, härsken, metall-kemikaliesmak, bittermandeloljesmak, för söt och mjölsmak.