Årets pristagare 2024

Publicerad: 25 apr 2024

Ikväll torsdag den 25 april har vi haft vårt årsmöte på residenset i Jönköping.  Utöver årsmöte har vi fått god mat lagad av Gustav Arnell, Vi Kan Mat (pristagare Mat & dryck 2021) i år bjöds det på isterbandsbuffe på isterband från trakten. Medlemmarna fick smaka på fantastisk ostkaka bakad av Susanne Höglander, Lammhult som i höstas vann SM i ostkakebakning.

Utöver det sedvanliga årsmötet så delades fyra hederspriser ut i kategorierna ”Mat & Dryck”,  ”Medmänsklighet” samt ett pris till ”Årets Smålandsambassadör”. Nytt för i år delades det också ut ett pris till Årets ostkakeabassadör. 

 

Årets Smålandsambassadör tilldelas Annie Lööf
”Har likt Nils Dacke, en obändig vilja att människor skall kunna leva sina liv utan förtryck från överheten. Annie använder sin röst, sin penna och inte minst sin starka personlighet för frihetens försvar. Hon är envis, klurig och har ett starkt patos för sina medmänniskor. Annie är som Pippi Långstrump påhittig, rödhårig och ett gott föredöme för kvinnor. Annie Lööf är en smålänning att vara stolt över!” 

Hederspriset för Mat & Dryck tilldelades Kicki Svensson, Kickis matvandring
”Är en entreprenör som hjälpt många andra entreprenörer att starta och utveckla sina företag. Som pensionär ville hon starta eget och det blev Kickis matvandringar. Under en vandring i sin hemby bjuder hon på närproducerad mat men även bygdens historia, hur maten produceras och något ord om vikten av levande landsbygd. Hon anlitar kända kockar för att laga maten men kryddar den med kunskap om jord och skog.”

Hederspriset Medmänsklighet tilldelades Barnens Oas, Gnosjö
”För sitt idoga och långsiktiga arbete att hjälpa utsatta barn och familjer i Belarus och Ukraina sedan 1994. Cirka 8000 barn har genom åren fått komma på läger till Bergsgården utanför Åsenhöga, cirka 125 familjer får hjälp i form av matpaket från fadderfamiljer varje månad, cirka 10 trailers hjälpsändningar skickas varje år som går till barnhem, internat, skolor, rehabcenter för missbrukare och sjukhus med mycket mera vilket gör den ideella organisationen till en värdig mottagare.”

Hederspriset Ostkakeambassadör tilldelades Ingegerd Petersson, Ingegerd Ostkaka
”Har spridit ostkakans välsignelse på ett enastående sätt. Småländsk ostkaka, från Kalmar län, har uppmärksammats i TV –
Antikrundan och På spåret. Med sitt personliga och tydliga varumärke arrangerar hon kurser, bakar och säljer. De som köper en ostkaka av Ingegerd får med en rejäl portion matkultur i förpackningen.”