Årets SM-vinnare

Publicerad: 18 nov 2021

På Ostkakans dag arrangerades finalen i Svenska Mästerskapen i ostkaka. Av nio finalister från tre deltvälingar stod Rolf Ståhlgren överst på pallen som SM-vinnare 2021.

Ostkakans vänner har sedan 2005 arrangerat femton Svenska Mästerskapen i ostkakebakning och på söndagen avgjordes årets final på Ostkakans dag. Finalisterna är uttagna från tre deltävlingar på Herrgård de luxe, Tävelsås, Kaffestugan i Apladalen, Värnamo samt Stabygården, Högsby.

Överst på pallen stod Rolf Ståhlgren, Nye. På andraplatsen kom Kristina Johansson, Oskarshamn och tredjeplatsen gick till Fanny Karlsson, Moheda. 

Rolf vann med motiveringen ”En ostkaka med en för ögat jämn gyllenbrun färg, fin konsistens och en välbalanserad smak av mandel och sötma.” Pristagarna fick glasskulpturer från Målerås. Vinnaren får även det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka till alla gästerna på årsmötet i mars nästa år. 

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. Alla nio finalister hade en hög nivå och det var en svår bedömning för juryn. Juryn var dock eniga om pristagarna. I år bestod juryn Gerd Lilja, Nybro, tidigare SM vinnare, Angelica Carlsson, Kommunalråd Lessebo samt Lars-Johan Svensson, Asa Herrgård.

En trevlig dag på Lessebo Handpappersbruk med firande av Ostkakans dag och som avslutades med att även publiken fick smaka på de tävlandes ostkakor.

 


Fanny, Rolf och Kristina.