Årtes SM-vinnare

Publicerad: 12 nov 2022

Idag arrangerade vi finalen i Svenska Mästerskapen i ostkaka. Av tio finalister från tre deltvälingar stod Margareta Bengtsson Kramer från Växjö överst på pallen som SM-vinnare 2022.

Sedan 2005 arrangerat sexton Svenska Mästerskapen i ostkakebakning. Finalisterna är uttagna från tre deltävlingar på Ingelstadgymnasiet, Ingelstad, Stiftsgården Tallnäs, Skillingaryd samt Rugstorp Lantgård, Rockneby.

Årets pristagare
1. Margareta Bengtsson Kramer, Växjö.
2. Jannica Lavesson, Grimslöv
3. Margareta Eskilsson, Tenhult.

Margareta vann med motiveringen ”En ostkaka med vacker inbjudande färg, lagom sötma och tydlig mandelsmak. Ostkakan har en bra konsistens med struktur på ostkornen och ger en god smakupplevelse”. Pristagarna fick glasskulpturer från Målerås och blommor. Vinnaren får även det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka till alla gästerna på årsmötet i mars nästa år.

Margareta har bakat ostkaka en tid men aldrig varit sugen på att tävla dock övertalades hon att ställa upp i årets tävling och hon gjorde det för att ära sin mor som är sjuk. Det är även henns mor som lärde henne baka ostkaka för 10-12 år sedan och receptet håller de hemligt i familjen.

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. Juryn hade svårt i bedömningen men var eniga om vinnaren.  I juryn satt Susanne Höglander, tidigare SM vinnare, Staffan Rudenstam, Rudenstams Bär & Frukt, Ann-Marie Nilsson, kommunalråd och Anita Ydrestrand, Brostorps ostkaka.

En trevlig dag på Rudenstams Bär och Frukt som avslutades med att även publiken fick smaka på de tävlandes ostkakor.


Jannica Lavesson, Margareta Bengtsson Kramer och Margareta Eskilsson.