Prisutdelning på årsmöte

Publicerad: 2 jun 2022

Ikväll torsdag den 2 juni har  vi haft vårt årsmöte på residenset i Kalmar. Efter två års uppehåll med digitala årsmöten kunde vi äntligen träffas igen. En kväll med sedvanligt årsmöte, god mat och ostkaka bakad av förra årets SM-vinnare Rolf Stålhgren. Ordförande och värd för årsmötet var landshövding Peter Sandwall. Under kvällen delade vi ut fyra hederspriser i kategorierna ”Mat & Dryck”, ”Småländsk klurighet”, ”Medmänsklighet” och ”Nysvensk” samt ett pris till ”Årets Smålandsambassadör”.

Hederspriset för Mat & Dryck tilldelades Gustav Arnell, Vi kan Mat AB, Jönköping
”För utveckling av den Småländska matkulturen genom gedigen kunskap och erfarenhet i användandet av närproducerade råvaror. Företagsidén bygger på matlagning, försäljning och kommunikation där maten och dess kvalité blir fokus i en kulinarisk upplevelse.”

Hederspriset Småländsk Klurighet tilldelades Torsten Jansson, Kosta
”Har med hårt arbete, långsiktigt tänkande och småländsk uthållighet förstärkt av en enastående entreprenörsanda räddat och återskapat framtidstron i en bygd som tidigare hotats av nedläggningar och avfolkning. Torsten Jansson är en av landets främsta entreprenörer vars Småländska satsningar inneburit att folk från hela världen upptäckt Kosta.”

Hederspriset Medmänsklighet tilldelades Nils Arvidsson
”Arbetar med humanitär hjälp genom, att utan vinning, förmedla överblivet materiel från företag och organisationer i Sverige till
framförallt länder i Europa. Nils har varit i Vitryssland cirka 40 gånger och levererat sjukhusutrustning. Han har också varit med och levererat sex ambulanser och hjälp till barnhem. Rumänien har fått tre brandbilar, tre ambulanser samt ett stort antal skolbänkar. Uppdrag för ett stort möbelföretag att placera några tusen kök. Nils arbetar i det tysta men gör en stor gärning för både för människor och klimat.”

Hederspriset Nysvensk tilldelades Esayas Tekie Abraha, Eksjö
”Med bakgrund som tävlingscyklist i födelselandet Eritrea kom Esayas år 2014 till Småländska Aneby. Hans stora intresse för det miljövänliga fortskaffningsmedlet cykeln innebar att han efter ett år började arbeta som cykelreparatör i Eksjö vid företaget Cykelsmedjan. Redan efter 5 år i Sverige gick Esayas in som delägare i företaget.”

Årets smålandsambassadör tilldelas Kristina Alsér, Vimmerby
”Med sin förmåga att att sammanföra människor med olika kunskaper och erfarenheter i strategiska ämnen, infört ett arbetssätt som utvecklar smålänningars entreprenörskap till gagn för hela samhället”

Landshövding Peter Sandwall, Gustav Arnell, Nils Arvidsson, Rolf Ståhlgren och Torsten Jansson.