Arkiv - inlägg November 2012

Final i SM i Ostkaka 2012

av Bernd Lindemann

Så var det äntligen dags för SM i Ostkaka 2012! För första gången så hölls inte finalen i Vimmerby den 14 november utan i år gick finalen mitt i en julmarknad.

Hushållningssällskapet i Jönköping arrangerade under helgen julmarknad på naturbruksgymnasiet i Stora Segerstad och det var många som kom för att handla och få lite julstämning, men framför allt var intresset stort för finalen i SM i Ostkaka.

Under oktober har det hållits kvaltävlingar i Jönköpings län och i Kalmar län, 9 finalister hade tagit sig vidare och det blev på lördagen en spännande bedömning av deras fina ostkakor. De flesta hade den gyllengula färg som gräddningen ska uppnå, konsistensen var lagom krämig och len men ostklumparna kändes mer eller mindre tydligt och slutligen var det smaken... Mmmmm, den söta, mjukt gräddiga smaken med en liten pikant bittermandelaning. Så ska en ostkaka vara!

Medan juryn smakade och petade i bunkarna kunde besökarna också få njuta av ostkaka med sylt och grädde, på grund av den anstormning det blev fick denna servering förläggas utomhus för att kunna tillfredsställa alla ostkakeälskare. Flera besökare var dock så intresserade av juryns arbete att de bokade sig i matsalen för att kunna följa arbetet.

Till sist kunde dock en vinnare utkristalliseras, och trots att merparten av finalisterna kom från Jönköpings län så gick första pris till Ulla Nilsson i Flaka, Gullringen.

Det var många fina ostkakor men Ullas bidrag stack ut:

"Med gyllene yta, en aptitlig textur med lagom stora ostbitar och balanserad sötma och mandelsmak".

Ulla har två gånger tidigare varit i final. Första gången glömdes hennes ostkaka i ett kylskåp vid kvalfinalen och fick i stället halka in som en Joker och förra året fick ostkakan åka tåg mellan Vimmerby och Högsby för att Ulla var förhindrad att närvara, så det är spännande turer kring Ostkakemors ostkakor.

I samband med prisutdelningen i lördags fick Ulla blommor och ett vacker glasfat från Målerås glasbruk, till våren får Ulla äran att göra ostkaka till alla gäster vid föreningen Ostkakans Vänners årsmöte då hon också erhåller ett diplom.

God tvåa kom Inger Ljung från Forsheda och trea blev Titti Karlsson, Forserum.

Ostkakans Vänner hoppas nu att denna fina seger ska intressera fler i Kalmar län att ställa upp i SM nästa år, för ostkaka är en kulturhistorisk läckerhet som inte får falla i glömska.