Arkiv - inlägg April 2015

Årsmöte och Hederspriser

av Maja Sjöberg

Ett fullsatt och trevligt årsmöte gick av stapeln i Jönköping den 20 mars. Värd för kvällen var ordförande och landshövding Minoo Akhtarzand. Anmälningarna trillade in snabbt och nådde maxantalet tidigare än vanligt. Cirka 100 medlemmar samlades på residenset i Jönköping för årsmöte, god mat och gemenskap. Gästerna underhölls under kvällen av ”Tre Grisar”. 2014-års SM-vinnare Jonna Rommedahl hade hedersuppdraget att baka ostkaka till alla gäster, vilket var mycket uppskattat. Under kvällen delades det ut hederspriser och kvällen avslutades traditionsenligt med att sjunga Ostkakans Lov.

Nästa årsmöte planeras att äga rum i Växjö den 18 mars 2016.

 

Här är pristagarna och motiveringarna för 2014 års hederspriser. 

Hederspriset för Mat & Dryck
tilldelades Malin & Peter Comstedt, Sjöborgen, utanför Moheda, med motiveringen:

”Malin och Peter har sedan 2013 lagt ner all tid på att anlägga odlingar, renovera och bygga upp Sveriges första utekök i sitt slag. Med eld, rök, när- och egenproducerade råvaror serveras en måltidsupplevelse efter historiska recept. All verksamhet bedrivs i Sjöborgen utanför Moheda där vatten, land och himmel möts i det småländska landskapet.”

 

Hederspriset Småländsk klurighet
tilldelas Fred Nordberg, Vetlanda, med motiveringen:

”Fred födde en genial idé som sedermera lett till en tillverkning av en vall som snabbt, smidigt och säkert kan användas vid översvämningar. Fred har erhållit patent för uppfinningen som både kan monteras och demonteras genom minimal arbetsinsats och miljöpåverkan. Uppfinningen har framgångsrikt använts på ett flertal ställen i Sverige och minimerar de dryga kostnader som kan uppstå vid översvämningar.”

 

Hederspriset Ny svensk
tilldelades Kadim Akca i Värnamo med motiveringen:

”Kadim Akca har genom sin generositet genom åren bidragit till att många människor i svåra situationer både i Sverige och andra länder har fått hjälp. Många ungdomar har getts möjligheter att utvecklas som kreatörer inom ungt företagande. Han är en entreprenör ut i fingerspetsarna och hans positiva livssyn och glada sätt smittar av sig på omgivningen.”

 

Pristagare

Pristagarna tillsammans med delar av styrelsen.