Arkiv - inlägg Oktober 2015

SM-final i Ostkakebakning

av Maja Sjöberg

Lördagen den 14 november avgörs den spännande SM-finalen i ostkakebakning. Till årets final har det gått nio deltagare från de olika delfinalerna. Finalen kommer gå på Huseby Bruk i samband med deras årliga julmarknad.

Inlämning av ostkakan sker kl. 12 på Slottet. Juryarbetet pågår mellan kl. 13 och 14. Där efter sker prisutdelning på slottets trappa ca kl. 14.00. Där efter serveras det ostkaka. Kom gärna förbi och upplev SM-finalen.

 

Ostkakans dag - 14 november

av Maja Sjöberg

Lördag den 14 november firar vi Ostkakans dag! I föreningen firar vi förutom med att äta ostkaka genom att arrangera den spännande finalen i årets SM i ostkakebakning. Det är även Emildagen och Astrid Lindgrens födelsedag.

 

Ostkakans dag

Nio ostkakebakare uttagna till årets SM-final

av Maja Sjöberg

Ikväll 20 oktober arrangerades i Småland tre SM-deltävlingar i ostkakebakning. Totalt nitton deltagare slogs om finalplatserna och nio av dem gick vidare till SM-finalen, som går av stapeln på Ostkakans dag, den 14 november i Huseby

Ostkakans vänner arrangerar för elfte gången SM i ostkakebakning. I år arrangerades deltävlingarna på Café Timjan utanför Värnamo och Christinelunds gård, Vassmolösa. Deltävlingen i Kronobergslän arrangerades i samarbete med Hushållningssällskapet på Ingelstadgymnasiet. Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak.

På Café Timjan bedömdes ostkakorna av juryn Britt-Marie Andersson och Lili-Ann Bertilsson båda tidigare SM-vinnare. Rolf Stålgren, Nye och Amalia Jonsson, Vetlanda gick vidare till finalen i Huseby.

På Christinelunds gård satt Gerd Lilja (tidigare SM-vinnare), John Winroth och Agneta Cedergren från Ostkakans Vänner i juryn. Av de tävlande gick Ulla Hägg, Hagby, Eva Jarstad, Kalmar, Margareth Engdahl, Virserum och Karin Brynielsson, Färjestaden vidare till finalen.

Till final från Kronobergs län och Ingelstadsgymnasiet gick Birgitta Nilsson, Växjö, Bengt Paulsson, Värends Nöbbele och Helena Karlsson, Lammhult. Ostkakorna bedömdes av Stina Algotsson, Märit Bladh och Barbro Johansson.

 

SM-finalen kommer ske i samband med den årliga julmarknaden i Huseby på Ostkakans dag, lördagen den 14 november. Mer information kommer.

SM i ostkaka

av Maja Sjöberg

SM i ostkaka närmar sig. I år kommer delfinalerna i de tre olika länen, Jönköping, Kronoberg och Kalmar län gå av stapeln samma dag, den 20 oktober. Finalen kommer avgöras den 14 november.

Jönköpings län – Café Timjan, Flahult, kl. 18.00,070-6346275
Kalmar län – Christinelunds gård, Vassmolösa, kl. 18.00, 070-536 39 81
Kronobergs län – Ingelstadgymnasiet, kl. 19.00, 070-8730860 eller 070-8230860.

Anmälan till respektvie plats eller info@ostkakansvanner.se

I kvalet får man lämna in valfri storlek på ostkakan. I finalen ska de vara bakade på 10 liter mjölk i 3-liters form.

 

Ostkakorna bedöms enligt följande:

Färg och utseende, högst 5 poäng. Konsistens, högst 5 poäng och lukt och smak högst 10 poäng.
För att betraktas som fullgod vara skall ostkakan uppfylla nedanstående fordringar.

Färg och utseende. (0-5 p.)
Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.

Konsistens. (0-5 p)
Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara  tydligt syneliga men får ej vara torra.

Lukt och smak. (0-10 p)
Fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

 

Vanliga ostkakefel.

Färg och utseende. (0-5 p)
Blek, bränd, ojämnt gräddad, svagt mönstrad, blåsig, vidhängd kant, konkav, frifuktighet, fettavskiljning och tjock skorpa.
Konsistens. (0-5 p)
Seg, svampig, hård, torr, lös,  grynig, strukturlös, kompakt och tung.
Lukt och smak. (0-10 p)
Fadd, svag arom, gammal, bismak, unken, härsken, metall-kemikaliesmak, bittermandeloljesmak, för söt och mjölsmak.

 

Vinstdragning Oktober

av Maja Sjöberg

Vi har haft dragning för oktober månad och vinnaren drogs av Kristina Alsér den 15/9 i Växjö.

Vinnare för blev Bengt Svenstig, Värnamo.

Vinsten är en ostkaka på 2,5 kg och måste tas ut senast ett halvår efter dragningsdagen hos en av ostkakebagarna som finns här på hemsidan.

Grattis till en god och närproducerad ostkaka!