Arkiv - inlägg April 2016

Månadsvinnare april

av Maja Sjöberg

Vi har haft dragning för april och vinnaren drogs på årsmötet i Växjö den 8 april.

Vinnare för blev Anders Samuelsson, Malmö.

Vinsten är en ostkaka på 2,5 kg och måste tas ut senast ett halvår efter dragningsdagen hos en av ostkakebagarna som finns här på hemsidan.

Grattis till en god och närproducerad ostkaka!

Årsmötet 2016

av Maja Sjöberg

Ikväll fredag den 8 april har vi haft vårt årsmöte på residenset i Växjö. Årsmötet var ”utsålt” som vanligt och vi är glada att se så många medlemmar på vårt årsmöte. Utöver det sedvanliga årsmötet så delades fem hederspriser ut i kategorierna ”Mat & Dryck”, ”Småländsk klurighet” och ”Ny svensk”, ”Medmänsklighet” samt ett pris till ”Årets Smålandsambassadör”. 

 

Under kvällen delade vi ut fem priser: 

Hederspriset för Mat & Dryck tilldelades Staffan och Sören Rudenstam, Rudu gård, Huskvarna.

”Rudenstams har genom mångårigt och framgångsrikt arbete utvecklat sin fruktodling och vidareförädlat frukt, bär, mat och dryck. I utbyggnaden av gårdsbutiken säljs produkter från närområdet. Genom ett framgångsrikt koncept med fruktkorgar levererar företaget till en mängd institutioner varigenom företaget rönt framgång i hela Småland.”

 

Hederspriset Småländsk Klurighet tilldelades Erik Hjärtfors, Lövsjö Loghouse, Näshult

”Timmermannen Erik Hjärtfors har byggt upp företaget Lövsjö Loghouse med vidareförädling av egen skog. Erik påvisar hur man med småländsk klurighet kan tillvarata all skog, t o m viltskadade träd, och producerar rustika möbler och inredning av mycket hög kvalité. I en stor kundkrets ingår numera såväl Astrid Lindgrens Värld som Liseberg.

Erik har själv ordnat sin hustru Johanna och har aldrig haft anledning att medverka i det populära TV-programmet ”Bonde söker fru”. Däremot knöt programledaren Linda Lindorff kontakt med Erik. Efter Lindas formgivning tillverkar Erik numera ett grovt, rustikt matbord det s k ”Bondebordet” som blivit en av flera försäljningssuccéer. ”

 

Hederspriset Nysvensk tilldelades José Navarro, Växjö, Linné Hemvård.

”På två år från ingenting till tre anställda, nu efter tre år uppe i 30 anställda, har José påvisat att man kan skapa ett framgångsrikt företag genom eget företagande med egna idéer och kreativt tänkande. Josés idéer har samtidigt gett flera andra nya möjligheter till meningsfull sysselsättning.”

 

Hederspriset Medmänsklighet tilldelades Margareta Brandt, Jönköping

”Margareta är uppfödd i Skärstad och har haft ett yrkesliv inom hotell- och kursgårdar. För fem år sedan fick hon en tanke om att ”ge någonting tillbaka”. Idén föddes om att tillverka och sälja brickor och genom detta bidra till en uppbyggnad av vårdavdelning för förtidigt födda barn i Tanzania. Margaretas arbete är en kombination av ganska småländska egenskaper, såsom kreativitet, en villighet att arbeta ihärdigt och en strävan mot att inte alltid ställa sig själv i centrum. Arbetet innehåller mycket medmänsklighet och godhet som bokstavligen under flera år har räddat många liv.”

 

Årets Smålandsambassadör tilldelades Knut Knutson 

”Knut föddes i Sandsbro, Gårdsby socken, utanför Växjö en vinterdag 1951. Han har sedermera på sin livsresa passerat Katedralskolan i Växjö, Lunds Universitet, Bukowskis i Stockholm och äger sedan 2007 Uppsala Auktionskammare. På hemmaplan är han fortfarande känd som Knutsons i Sandsbors pojk. Men i Sverige är han idag mest genom sin medverkan sedan 1989 i det omåttligt populära TV-programmet Antikrundan. Knuts specialområden är modernt konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge. Men mest av allt är Knut fortfarande smålänning, en riktig sann Smålands- ambassadör och tillbringar så mycket tid han kan på sin gård utanför Sandsbro.”

 

Ordförande och värd för årsmötet var landshövding Kristina Alsér. Förutom årsmöte och prisutdelning bjöds medlemmarna på god mat, underhållning och avslutningsvis fick de smaka på förra årets SM-vinnares ostkaka. Karin Brynielsson från Färjestaden vann SM i ostkakebakning i november och enligt tradition får vinnarna baka ostkaka till årsmötena.

 

 

Pristagare

Pristagarna Margaretha Brandt, Sören Rudenstam Erik och Johanna Hjärtfors.

 

Jose

José Navvaro, pristagare Ny Svensk.

Ostkakor

Ostkakor bakade av SM-vinnare Karin Brynielsson från Färjestaden

Instagram

av Maja Sjöberg

Nu finns Ostkakans Vänner på Instagram, gå gärna in och följ oss och du hittar oss på ostkakansvanner.