Arkiv - inlägg November 2016

Årets SM-vinnare utsedd

av Maja Sjöberg

Idag 12 november arrangerades Svenska Mästerskapet i ostkakebakning i samband med Nordens
största julmässa på Huseby Bruk. Av elva ostkakebakare har nu årets SM-vinnare utsetts, Amalia
Jonsson, Vetlanda.

Ostkakans Vänner arrangerade för tolfte gången Svenska Mästerskapen i ostkakebakning och idag gick finalen av stapeln. Elva ostkakebakare gick vidare från deltävlingarna på Café Timjan utanför Värnamo och Ingelstad gymnasiet och Axelssons i Åby utanför Målilla. Vinnaren av årets tävling är Amalia Jonsson, Vetlanda. På andraplatsen kom Kristina Johansson, Oskarshamn och tredjeplatsen kom Gittan Engdahl, Virserum. Pristagarna får priser från Målerås glasbruk och vinnaren får även det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka till alla gästerna på årsmötet i mars nästa år. 

Juryn var enig och Amalia vann med motiveringen ”Ostkakan är fyllig, sötaktig med fin madelsmak, bra konsistens och väldigt god smak”.

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. Det var en jämn SM-final och juryn hade ett svårt arbete. I år bestod juryn av Karin Brynielsson, SM-vinnare 2015, Pernilla Wihrén, Vrigstads Ostkaka samt Stella Nilsson, Stellas Ostkaka.

 

SMGittan Engdahl, Amalia Johansson och Kristina Johansson.

Ostkakans dag - 14 november

av Maja Sjöberg

Måndag den 14 november firar vi Ostkakans dag! Det är även Emildagen och Astrid Lindgrens födelsedag. 

Varför inte fira dagen med att baka en ostkaka, har du inte ärvt något recept så finns det flera här eller i Lilla Ostkakeboken.

Vill du hellre köpa en ostkaka, så hittar du också tillverkare här eller i boken.

Ostkakans Dag
Foto Frödinge

SM-final i Ostkakebakningng

av Maja Sjöberg

På lördag den 12 november avgörs också årets SM-final i Ostkakebakning. Elva deltagare har gått vidare från årets deltävlingar. Precis som förra året arrangeras finalen på Slottet på Huseby Bruk i samband med årets stora julmarknad. 

Juryarbetet pågår mellan kl. 13-14 och därefter är det prisutdelning vid entrén till slottet. Vi bjuder på ostkaka och det kommer också att vara månadsdragning, novembers närproducerade ostkaka lottas ut. Det kommer vara specialpris på Lilla Ostkakeboken och finnas presentkort att köpa.

Välkomna! 

Månadsvinnare Oktober

av Maja Sjöberg

Vi har haft dragning för oktober och vinnaren drogs i Växjö den 1 november.

Vinnare för blev Klas Fridsäll, Landsbro
 
Vinsten är en ostkaka på 1-2,5 kg och måste tas ut senast ett halvår efter dragningsdagen hos en av ostkakebagarna som finns här på hemsidan.
 
Grattis till en god och närproducerad ostkaka!