Arkiv - inlägg September 2019

SM-vinnaren utsedd

av Maja Sjöberg

Vi har sedan 2005 arrangerat fjorton Svenska Mästerskapen i ostkakebakning och i lördags den 14 september avgjordes finalen. Finalisterna är uttagna från tre deltävlingar på Under Eken, Eksjö, Ingelstad gymnasiet och Axelssons i Åby utanför Målilla. Tävlingen arrangerades i samband med Mat 2019 i Växjö. Det var första gången som det är en jämlik final med lika många män som kvinnor.

Överst på pallen stod Patrik Geijersson, Åryd. På andraplatsen kom Börje Malmsten, Tibro och tredjeplatsen gick till Christel Ottosson, Braås. Prisutdelningen skedde på residensets trappa i Växjö.

Patrik vann med motiveringen ”Ostkakans har en tilltalande gyllene bakyta. Konsistensen är fast och mjuk och med lagom tuggmotstånd. God med tydlig mandelsmak och viss sötma.” Pristagarna fick blommor och premiärflaskor av den nytillverkade ostkakemusten från Rudenstams. Vinnaren får även det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka till alla gästerna på årsmötet i mars nästa år. 

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. Alla sex finalister hade en hög
nivå och det var en svår bedömning för juryn. Juryn var dock eniga om pristagarna. I år bestod juryn av landshövding Ingrid Burman, Alf Wihrén, grundare Vrigstad Ostkaksbageri, Johan Sjöberg, Ostkakans Vänner.

Läs här om vas Smålands-Posten skriver om finalen.

Lyssna här på ett inslag i P4 Skaraborg.


SM-vinnare Patrik Geijersson.
Finalisterna, på första raden Christel Ottosson, Patrik Geijersson och Börje Malmsten.
Bakre raden Jeanette Dellevik, Lukas Lamberg och Elisabeth Magnusson.

 

SM-Final

av Maja Sjöberg

Förra veckan hade vi tre kvaltävlingar i ostkakebakning och sex finalister tävlar nu om SM-titeln i Växjö den 14 september i samband med Mat 2019.

Ostkakans vänner arrangerar för fjortonde gången Svenska Mästerskapen i ostkakebakning och på lördag går finalen av stapeln. Sex ostkakebakare gick vidare från deltävlingarna i tisdags på Under Eken, Eksjö och Ingelstad gymnasiet. I lördags avgjordes sista deltävlingen på Axelssons i Åby utanför Målilla.

I år går finalen på Residenset i Växjö i samband med Mat 2019. Inlämning av ostkakorna vid 12. Juryarbetet börjar vid 13.00 och prisutdelningen sker ca 14.30 på Residensets trappa. Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak.

Finalister
Elisabeth Magnusson, Vetlanda
Börje Malmsten, Tibro
Patrik Geijersson, Åryd
Christel Ottosson, Braås
Jeanette Dellevik, Vena
Lukas Lamberg, Mörlunda

 

Jury Kalmar

Juryn i Kalmar, Agneta Cedergren, Carl-Wiktor Svensson och Ulla Nilsson.

 

Ostkakor

Ostkakor på deltävlingen i Eksjö.

Juryn tillsammans med finalister i Eksjö.