Arkiv - inlägg 2012

Final i SM i Ostkaka 2012

av Bernd Lindemann

Så var det äntligen dags för SM i Ostkaka 2012! För första gången så hölls inte finalen i Vimmerby den 14 november utan i år gick finalen mitt i en julmarknad.

Hushållningssällskapet i Jönköping arrangerade under helgen julmarknad på naturbruksgymnasiet i Stora Segerstad och det var många som kom för att handla och få lite julstämning, men framför allt var intresset stort för finalen i SM i Ostkaka.

Under oktober har det hållits kvaltävlingar i Jönköpings län och i Kalmar län, 9 finalister hade tagit sig vidare och det blev på lördagen en spännande bedömning av deras fina ostkakor. De flesta hade den gyllengula färg som gräddningen ska uppnå, konsistensen var lagom krämig och len men ostklumparna kändes mer eller mindre tydligt och slutligen var det smaken... Mmmmm, den söta, mjukt gräddiga smaken med en liten pikant bittermandelaning. Så ska en ostkaka vara!

Medan juryn smakade och petade i bunkarna kunde besökarna också få njuta av ostkaka med sylt och grädde, på grund av den anstormning det blev fick denna servering förläggas utomhus för att kunna tillfredsställa alla ostkakeälskare. Flera besökare var dock så intresserade av juryns arbete att de bokade sig i matsalen för att kunna följa arbetet.

Till sist kunde dock en vinnare utkristalliseras, och trots att merparten av finalisterna kom från Jönköpings län så gick första pris till Ulla Nilsson i Flaka, Gullringen.

Det var många fina ostkakor men Ullas bidrag stack ut:

"Med gyllene yta, en aptitlig textur med lagom stora ostbitar och balanserad sötma och mandelsmak".

Ulla har två gånger tidigare varit i final. Första gången glömdes hennes ostkaka i ett kylskåp vid kvalfinalen och fick i stället halka in som en Joker och förra året fick ostkakan åka tåg mellan Vimmerby och Högsby för att Ulla var förhindrad att närvara, så det är spännande turer kring Ostkakemors ostkakor.

I samband med prisutdelningen i lördags fick Ulla blommor och ett vacker glasfat från Målerås glasbruk, till våren får Ulla äran att göra ostkaka till alla gäster vid föreningen Ostkakans Vänners årsmöte då hon också erhåller ett diplom.

God tvåa kom Inger Ljung från Forsheda och trea blev Titti Karlsson, Forserum.

Ostkakans Vänner hoppas nu att denna fina seger ska intressera fler i Kalmar län att ställa upp i SM nästa år, för ostkaka är en kulturhistorisk läckerhet som inte får falla i glömska.

Hitta till finalen i Ostkaka SM

av Bernd Lindemann

Som vi skrev i en tidigare artikel genomförs finalen i Ostkaka SM på naturbruksgymnasiet Stora Segerstad. Här är vägbeskrivningen dit:

Stora Segerstad, Reftele

Stora Segerstad ligger 3 km söder om Reftele som i sin tur ligger 30 km väster om Värnamo.

  • Från E4:an: Tag Värnamos södra infart: Kör mot Varberg, väg 27. Kör mot Bredaryd, därefter väg153 mot Reftele. I rondellen i Reftele kör efter skyltning ”Segerstad”.
  • Från Halmstad väg 26: I Smålandsstenar kör mot Värnamo, väg 153. I rondellen i Reftele kör efter skyltning ”Segerstad”.
  • Från Borås: Kör mot Gislaved, sen mot Smålandsstenar och sen mot Värnamo väg 153. I rondellen i Reftele kör efter skyltning ”Segerstad”.

Koordinater (RT90) X: 6337618 Y: 1363959

Två vidare efter deltävling i Högsby

av Bernd Lindemann

Sex stycken förväntansfulla damer anlände till Staby Gårdshotell med varsin väl inslagen ostkaka vilken snabbt levererades till köket för uppvärmning.

I hallen satt redan juryn och läste på reglerna och la upp taktiken för kvällen, "det gäller att vara riktigt svulten när man kommer".

Juryn smakade och konfererade länge men det gjorde ingenting för det bjöds på kaffe och Vrigstads ostkaka till de som väntade. Dessutom underhöll Leif Skog på keyboard med trevlig musik.

Tre av bidragen utsågs tidigt men efter långa diskussioner beslöts att två skulle gå vidare till final:

Kristina Johansson, Oskarshamn
Ulla "Ostkakemor" Nilsson, Gullringen

Det blev en trevlig kväll med god stämning, några gamla tävlingsdeltagare men också nya och långväga debutanter.


Klicka på bilderna här nedan för att få en större visning.

7 deltagare vidare efter första kvaltävling i Ostkake-SM

av Bernd Lindemann

Sju glada deltagare gick vidare från årets första kvaltävling i Ostkake-SM:

Solweig Höög, Jönköping
Titti Karlsson, Forserum
Inger Ljung Forsheda
Birgitta Claesson, Värnamo
Lilli-Ann Bertilsson, Hagshult
Amalia Jonsson, Vetlanda
Börje Malmsten Tibro, med ursprung i Fredriksdal, Nässjö

Grattis!


Klicka på en bild för att få en större visning.

Bilder från Ostkakans vänners sommarfest 2012

av Bernd Lindemann

En lyckad sommarfest med Ostkaka och dans firades vid Vallsjöbaden utanför Sävsjö. Festen drog många besökare och vi från Ostkakans vänner bjöd på gratis Ostkaka.