Arkiv - inlägg 2019

Ostkakans dag – 14 november

av Maja Sjöberg

Onsdag den 14 november firar vi Ostkakans dag! Det är även Emildagen och Astrid Lindgrens födelsedag. 

Varför inte fira dagen med att baka en ostkaka, har du inte ärvt något recept så finns det flera här eller i Stora Ostkakeboken.

Vill du hellre köpa en ostkaka, så hittar du också tillverkare här eller i boken.

 

SM-vinnaren utsedd

av Maja Sjöberg

Vi har sedan 2005 arrangerat fjorton Svenska Mästerskapen i ostkakebakning och i lördags den 14 september avgjordes finalen. Finalisterna är uttagna från tre deltävlingar på Under Eken, Eksjö, Ingelstad gymnasiet och Axelssons i Åby utanför Målilla. Tävlingen arrangerades i samband med Mat 2019 i Växjö. Det var första gången som det är en jämlik final med lika många män som kvinnor.

Överst på pallen stod Patrik Geijersson, Åryd. På andraplatsen kom Börje Malmsten, Tibro och tredjeplatsen gick till Christel Ottosson, Braås. Prisutdelningen skedde på residensets trappa i Växjö.

Patrik vann med motiveringen ”Ostkakans har en tilltalande gyllene bakyta. Konsistensen är fast och mjuk och med lagom tuggmotstånd. God med tydlig mandelsmak och viss sötma.” Pristagarna fick blommor och premiärflaskor av den nytillverkade ostkakemusten från Rudenstams. Vinnaren får även det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka till alla gästerna på årsmötet i mars nästa år. 

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. Alla sex finalister hade en hög
nivå och det var en svår bedömning för juryn. Juryn var dock eniga om pristagarna. I år bestod juryn av landshövding Ingrid Burman, Alf Wihrén, grundare Vrigstad Ostkaksbageri, Johan Sjöberg, Ostkakans Vänner.

Läs här om vas Smålands-Posten skriver om finalen.

Lyssna här på ett inslag i P4 Skaraborg.


SM-vinnare Patrik Geijersson.
Finalisterna, på första raden Christel Ottosson, Patrik Geijersson och Börje Malmsten.
Bakre raden Jeanette Dellevik, Lukas Lamberg och Elisabeth Magnusson.

 

SM-Final

av Maja Sjöberg

Förra veckan hade vi tre kvaltävlingar i ostkakebakning och sex finalister tävlar nu om SM-titeln i Växjö den 14 september i samband med Mat 2019.

Ostkakans vänner arrangerar för fjortonde gången Svenska Mästerskapen i ostkakebakning och på lördag går finalen av stapeln. Sex ostkakebakare gick vidare från deltävlingarna i tisdags på Under Eken, Eksjö och Ingelstad gymnasiet. I lördags avgjordes sista deltävlingen på Axelssons i Åby utanför Målilla.

I år går finalen på Residenset i Växjö i samband med Mat 2019. Inlämning av ostkakorna vid 12. Juryarbetet börjar vid 13.00 och prisutdelningen sker ca 14.30 på Residensets trappa. Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak.

Finalister
Elisabeth Magnusson, Vetlanda
Börje Malmsten, Tibro
Patrik Geijersson, Åryd
Christel Ottosson, Braås
Jeanette Dellevik, Vena
Lukas Lamberg, Mörlunda

 

Jury Kalmar

Juryn i Kalmar, Agneta Cedergren, Carl-Wiktor Svensson och Ulla Nilsson.

 

Ostkakor

Ostkakor på deltävlingen i Eksjö.

Juryn tillsammans med finalister i Eksjö.

 

SM i Ostkaka

av Maja Sjöberg

Hösten är här och det innebär också att det är dags för det årliga SM i ostkaka. I år kommer det ske lite tidigare än vanligt, delfinalerna kommer gå 4 och 7 september och finalen avgörs 14 september i samband med Mat 2019 i Växjö-.

Jönköpings län – onsdag 4/9 kl 18, Eken, Eksjö Camping, 070-841 07 00 (Erik)

Kronobergs län – onsdag 4/9 kl 18, Ingelstadgymnasiet, 076-803 53 88 (Bengt).

Kalmar län – lördag 7/9 inlämning kl 10-11, Axelssons i Aby, Målilla, 070-3051243 (Elisabeth).

 

Inlämning av ostkakorna sker kl. 18.00. Anmälan och frågor till respektive plats eller info@ostkakansvanner.se.
Ostkakorna ska de vara bakade på 10 liter mjölk i 3 liters bunke. 

 

Vi från Ostkakans vänner bedömer en ostkaka enligt följande.

Färg och utseende, högst 5 poäng. Konsistens, högst 5 poäng och lukt och smak högst 10 poäng.

För att betraktas som fullgod vara skall ostkakan uppfylla nedanstående fordringar.

 • Färg och utseende. (0-5 p.)
 • Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.
 • Konsistens. (0-5 p)
 • Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara  tydligt syneliga men får ej vara torra.
 • Lukt och smak. (0-10 p)
 • Fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

Vanliga ostkakefel.

 • Färg och utseende. (0-5 p)
 • Blek, bränd, ojämnt gräddad, svagt mönstrad, blåsig, vidhängd kant, konkav, frifuktighet, fettavskiljning och tjock skorpa.
 • Konsistens. (0-5 p)
 • Seg, svampig, hård, torr, lös, grynig, strukturlös, kompakt och tung.
 • Lukt och smak. (0-10 p)
 • Fadd, svag arom, gammal, bismak, unken, härsken, metall-kemikaliesmak, bittermandeloljesmak, för söt och mjölsmak.

 

Pristagare

av Maja Sjöberg

Kvällens vinnare

Hederspriset för Mat & Dryck tilldelades Åsa & Ola Abrahamsson, Korrö Hantverksby & vandrarhem, Linneryd
Anläggningen innefattar såväl hotell, restaurang som konferensdel och drivs numera som ett familjeföretag där även Carolina och Pär medverkar till företagets framgångsrika utveckling. Företagsteamet har med enastående entusiasm skapat och vidareutvecklat sitt företag som utöver själva natur- och kulturupplevelsen ger besökarna möjlighet att avnjuta måltider där restaurangmenyer kontinuerligt kvalitetsutvecklats varvid småländska läckerheter skapas genom användande av lokala, närproducerade råvaror från traktens jord, skog och vatten. Åsa och Ola startade verksamheten år 1998 med en omsättning på 800.000 kr. Numera uppgår omsättningen till 18 miljoner kr. På företagets lönelista finns 65 personer, motsvarande 22 heltid.

Hederspriset Småländsk Klurighet tilldelades Birgitta & Anders Starck, Stensåkra Chark & Deli, Vetlanda
”Med ’STARCKT’ ENGAGEMANG har Birgitta och Anders tillsammans med de anställda alltsedan övertagandet år 2006 vidareutvecklat företaget som i allra högsta grad präglas av NYTÄNKANDE, SMÅLÄNDSK KLURIGHET och inte minst SUNT KORVFÖRNUFT.

Företaget sysselsätter f n 18 personer i Vetlanda med en omsättning av 52 milj kr. En försäljningsorganisation med 6 anställda på olika orter i Sverige  säkerställer korvförsäljning i hela Sverige och produkterna som håller högsta kvalité säljs av ICA, Coop, Axfood och Bergendahls.”

Årets Smålandsambassadör tilldelas Bertil Vallien, Åfors
”Sandgjutningens mästare bor i Småland och Glasriket. Är inte bara Sveriges mest berömde glaskonstnär och glasformgivare han är sannolikt en av världens två mest framgångsrika.

Han är mångfaldigt prisbelönt och rikt representerad på världens museer. Arbetar med en mystisk, drömsk och symbolisk motivvärld och bedriver vad han själv beskriver som en forskargärning, i nära samverkan med sina medarbetare, vilka arbetat nära honom i decennier. Hans massiva, djupt blåfärgade båtar tillhör den moderna glashistorien.”