Ostkaka
Som inflyttad smålänning och vid arbetet med boken Smaka på Småland har jag lärt mig följande: Ostkaka är drottningen bland alla småländska rätter - alla kategorier. Det finns nästan lika många recept som det finns duktiga ostkaketillverkare och det finns även många teorier om bästa “knepet” för en lyckad ostkaka och för hur den ska serveras. Gemensamt är dock att den serveras ljummen med sylt och vispad grädde.
De flesta ostkakerecept är mycket stora, de skulle förr räcka till många gäster på stora kalas. Eftersom ostkaka oftast gjordes som förning var det viktigt att den var stor. Det var ett tecken på välstånd om man hade råd att ge bort en stor ostkaka.
Man börjar alltid ta från mitten på en ostkaka. Anledningen lär vara att den förr gjordes i kopparbunke och i den händelse att den var ärgig, vilket är giftigt, så var det ingen risk att de ”finare” personerna som tog först fick av detta. Andra hävdar att det beror på att ostkakan är mest krämig i mitten och de lite torrare kanterna alltså sparade till dem som tog sist, kanske tjänstefolket.
Text Stina Algotsson
Här får du tips av vår föredetta styrelsemedlem och ostkakeexpert Bengt Paulsson.
Filmen har vi tagit fram tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Kronoberg.
Recept
Vi samlar på recept på Småländsk ostkaka och här har du några olika recept att prova. Har du ett ostkakarecept som du vill dela med andra? Välkommen att mejla den till oss.
OSTKAKEMORS OSTKAKA
Ulla Nilsson SM Vinnare 2012
(4 liters bunke)
10-12 l mjölk
3 kkp mjöl eller 2 kkp Finax mjölmix (glutenfritt)
2 ägg
1⁄2 flaska ostlöpe (3 msk)
Värm mjölken till 37°. Ta lite mjölk och vispa ner mjölet och äggen, rör ner blandningen i mjölken. (Temperaturen vid löpningen ska inte vara för hög då blir massan lätt hård.) Tillsätt löpen under kraftig omrörning och låt stå och löpna i 1 timma. Efter en timma rör om så att ostmassa och vassle delar på sig. Låt stå ca 30 minuter, sila sedan bort vasslen så noga som möjligt (gärna durkslag till sist).
8 ägg
2 dl socker (sockermängden kan ökas något om man vill ha sötare ostkaka.)
10 st malda bittermandlar
1 hg hackade sötmandlar
1 knivsudd salt (1/2 tsk) Saltet höjer smaken.
5 dl eller gärna mer vispgrädde
Vispa samman ägg och grädde, blanda i ostmassan tillsammans med mandel, socker och salt. Häll över blandningen i en smörad bunke.
Grädda ca 1-1 1⁄2 timme i vattenbad 175°-200°. Tips; för att få jämnare gräddning rör om smeten i hela bunken med sked efter 10 minuter och en gång till efter ytterligare 10 minuter.
För lyxigare ostkaka pensla med smör mot slutet av gräddningen.
STENS OSTKAKA
SM vinnare 2009
3 l ostkaka
10 l mjölk
10 ägg
1 l grädde
2 msk ostlöpe
9 msk mjöl
1,5 hg skållad och hackad mandel
10 bittermandlar
3 dl socker
Värm mjölken till 39 grader. Spara cirka en halvliter som vispas ihop med 7 msk mjöl innan det slås i, tillsammans med ostlöpen. Låt det stå under en handduk tills det har löpnat. Ta bort vasslen. Vispa äggen med grädden och 2 msk mjöl samt socker och mandel. Blanda med äggsmeten. Bakas i ugnen på 200 grader i cirka en timme och en kvart.
JANNE & ERICS HÄLSO-OSTKAKA
10 l mjölk
6-7 dl glutenfritt basmjöl
1 msk ostlöpe
Gräddblandning
8-10 dl grädde
8 st ägg
20 g stevia (motsvarar 2 hg socker )
50 g sötmandel
3-4 bittermandlar
Värm mjölken till 37 grader. Vispa i mjölet. Tillsätt löpen. Låt stå i ca. 20 min. Rör därefter med en visp sönder den stelnade mjölken försiktigt och avskilj vasslan. Rör i gräddblandningen, slå upp i form eller bunke och grädda i ugn 150-175 grader. Ostkakan är färdig när den är rund utan någon försänkning i mitten.
Vid allergi mot mandel, ta bort söt- och bittermandel.
SMÅLANDS OSTKAKA
Från Ekebergs
(4 l bunke)
10 l mjölk
2 hg mjöl
2 msk ostlöpe
10 ägg
2 hg socker
60 g sötmandel
10 bittermandlar
1 l vispgrädde
Ljumma mjölken till 37–38 grader.
Mjölet blandas med lite mjölk och ostlöpet. Blandas i mjölken. Låt stå upp till en timme. Mjölken skall släppa kanten, då är den färdig att röras i. Vasslan silas bort. Ostmassan smulas sönder och blandas med socker, hackad, skållad sötmandel, riven bittermandel, ägg och grädde.
Slås i en 4 liters bunke och gräddas i 200 grader i ugnen upp till ca 1,5 timme. Den skall vara ordentligt höjd i mitten.